Kwalificatie Paralympische Spelen 2016 Rio de Janeiro

NOC*NSF en de betrokken sportbonden willen dat Nederland bij de Paralympische Spelen meestrijdt om de medailles en betere finaleplaatsen.
Om zich voor Rio de Janeiro 2016 te kwalificeren, moeten Nederlandse sporters dan ook aantonen dat zij tijdens de Paralympische Spelen een redelijke kans maken om bij de beste vier tot zes van hun discipline te eindigen. Daarop zijn de Nederlandse normen en limieten gericht. Ze zijn in veel gevallen strenger dan de internationale kwalificatie-eisen, waaraan alle sporters uiteraard in eerste instantie moeten voldoen. Bij de teamsporten goalball, rolstoelbasketbal, CP-voetbal en zitvolleybal speelt het internationale kwalificatiesysteem wel een hele belangrijke rol.

Voor kwalificatie van Nederlandse sporters gelden drie voorwaarden:
1. Nominatie: De sporter voldoet aan de vastgestelde norm.
2. Vormbehoud: In de maanden voor de Spelen laat de sporter zien dat hij of zij nog
    steeds op nominatieniveau kan presteren en nog steeds beter is dan de Nederlandse
    concurrentie.
3. Behoorlijk gedrag: De sporter voldoet aan algemeen maatschappelijke en specifiek
    sportieve waarden en normen.

Sporters moeten hun prestaties voor nominatie en vormbehoud leveren op vooraf aan-gewezen evenementen. Qua deelnemersveld en competitie moeten deze evenementen een hoog internationaal niveau representeren. Mocht het niveau onverwachts tegenvallen, dan heeft NOC*NSF het recht om een evenement als onvoldoende representatief te kwalificeren. In dat geval wordt in overleg met de betrokken sportbond een alternatief evenement aangewezen.

Gekwalificeerde sporters worden aangewezen als lid van het Nederlands Paralymic Team Rio 2016. Tot en met het begin van de Spelen kan NOC*NSF nog steeds besluiten om een sporter in uitzonderlijke omstandigheden niet uit te zenden. Dat kan het geval zijn bij ernstige blessures, ziekte, dopinggebruik, onbehoorlijk gedrag, het in diskrediet brengen van de naam van NOC*NSF of bij de weigering om kledingregels of het dopingprotocol te ondertekenen.

Het Nederlands CP-team kan zich in 2015 kwalificeren voor de Paralympische Spelen van 7 - 18 september 2016 in Rio de Janeiro. Tijdens het Wereldkampioenschap 2015 moet een plaats bij de eerste acht bereikt worden om deel te mogen nemen aan de Spelen. Het Wereldkampioenschap wordt, van 13 juni tot en met 29 juni 2015, in Burton, Engeland gehouden.