Geschiedenis Nederlands CP-voetbalteam

In het jaar 1984 waren de Paralympische Spelen weer een sport rijker. Het CP-voetbal werd geïntroduceerd.
In de korte geschiedenis van CP-voetbal speelde Nederland een belangrijke rol. Op de successen van Nederland moesten we echter tot 1988 wachten. In 1984 kaapte Ierland het eerste Paralympisch goud voor de neus van de Belgen weg. Seoul was de plaats waar de successiereeks voor Nederland begon. In de hoofdstad van Zuid-Korea speelde het Nederlands zevental in 1988 een uitstekend toernooi. De bekroning kwam in de finale tegen onze zuiderburen. Voor de tweede maal op rij moesten de Belgen in de Paralympische voetbalfinale het onderspit delven. Vier jaar later zette Nederland zijn zegetocht voort. In Barcelona kon Portugal niet voorkomen dat onze landgenoten hun Paralympische titel prolongeerde. In 1996 was Atlanta het strijdtoneel voor de CP-voetballers. Nederland toonde in de Amerikaanse stad aan dat men sinds tien jaar tot de absolute top van het CP-voetbal behoort. Voor de derde keer in successie greep Nederland op de Paralympische Spelen de macht door in de finale Rusland met 3-1 te verslaan. In 2000 kwalificeerde Nederland zich wederom voor de Paralympics die in dat jaar gehouden werden in Sydney Australië. Geen succesvolle deelname dat jaar want Nederland behaalde slechts een een teleurstellende achtste plaats.

Voor de Paralympics in Athene 2004 had Nederland zich verrassend geplaatst door een overwinning op Porugal tijdens de EK 2002 in Kiev. Met een zeer jonge ploeg werd een zeer acceptabele zesde plaats bereikt. Plaatsing voor de Paralympics 2008 werd zeker gesteld tijdens de WK 2007 in Rio de Janeiro. Een vijfde plaats was voldoende. In Beijing 2008 wordt de jacht geopend naar een vierde medaille, echter na het verlies van 1-0 in de eerste poulewedstrijd tegen Brazilië was het hoogst haalbare een vijfde plaats. Nederland stelde deze plaats veilig na een 4-2 overwinning op Ierland.

Bij het WK 2011 in eigen land werd een vijfde plaats behaald wat directe kwalificatie opleverde voor de Paralympische Spelen 2012 in Londen. Het WK in Assen, Emmen en Hoogeveen was een groot succes. Met medewerking van de provincie Drenthe, het verblijf op het Hof van Saksen, de drie gemeenten en de voetbalclubs was het toernooi het grootste in de geschiedenis van het CP-voetbal. In de openingswedstrijd werd voor het eerst sinds jaren een goed resultaat gehaald tegen Brazilië. Een gelijkspel, onder toeziend oog van minister Schippers en 8.000 toeschouwers, was dat het hoogst haalbare inclusief de eindklassering.

Tot op heden bleef het voor het Nederlands zevental bij drie gouden Paralympische medailles. In Rio de Janeiro 2016 kan eventueel gestreden worden om de vierde medaille in de geschiedenis van het Nederlands CP-voetbalteam.


Interlands vanaf 1986
Interlands per speler

Totaaloverzicht Interlands en resultaten