Als de nummer vijf van de wereld stapt het Nederlands CP-team morgen in het vliegtuig. Terug naar huis na twee boeiende WK-weken waarin de ploeg steeds beter in het toernooi groeide. “Ik ben erg trots op deze groep”, sprak bondscoach Stephan Lokhoff.

Zondag kwam het CP-team voor de laatste keer in actie op het WK in het Spaanse Salou. In de strijd om de vijfde plaats trof Oranje opnieuw Engeland. Net als in de poulefase waren beide ploegen enorm aan elkaar gewaagd en draaide het treffen uit op een gelijkspel. Het grote verschil was dat er ditmaal niet werd gescoord, ook niet in de verlenging. Daardoor kwam het aan op de vraag wie de strafschoppen beter kon nemen.

‘Topprestatie’

Dat Oranje daar niet zo’n moeite mee heeft werd drie dagen eerder tegen Ierland al duidelijk. En ook nu was Nederland de beste vanaf de stip. Lorenzo Calkhoven miste, maar zag tot zijn grote opluchting dat Bruno Hoek, Tom van Reusel en Harm Panneman raak schoten en keeper Stefan Boersma met twee saves zijn mannetje stond. Oranje won daardoor met 3-2. “Fantastisch om het toernooi op deze manier af te kunnen sluiten”, reageerde Lokhoff. “We hebben op deze laatste dag een topprestatie neergezet.”

Ook Oranjes recordinternational kon in zijn nieuwe rol als bondscoach terugkijken op een geslaagd debuut. Nederland begon wat aarzelend aan het WK-toernooi met een magere zege op Venezuela (1-0), verloor met diezelfde cijfers van Canada en plaatste zich toch nog voor de kwartfinale na een knappe remise (1-1) tegen Engeland. In die knock-outfase bleek de Verenigde Staten een maatje te groot (0-3). In de plaatsingswedstrijden om de plekken vijf tot en met acht zegevierde Oranje tegen Ierland en Engeland beide keren na het nemen van penalty’s.

Bruno in duel

Doelstelling gehaald

Het leverde het CP-team, de nummer acht van de wereldranglijst, een uitstekende vijfde plaats op. “We hadden ons tot doel gesteld om op dit WK de kwartfinale te halen. Dat is gelukt. Helaas kwamen we tekort tegen Amerika, maar daarna hebben we twee mooie wedstrijden tegen Ierland en Engeland gespeeld. Nogmaals, echt een topprestatie. Ik heb ontzettend trots op deze groep.”

Om Engeland de baas te kunnen zijn, zette Lokhoff vrijwel zijn gehele ploeg in. Van de 14 selectiespelers kwam alleen de geblesseerde Luc Pierre niet binnen de lijnen. “Natuurlijk wil je graag iedereen laten spelen, maar dit is wel een WK. Dan wil je resultaat halen. Het mooie was dat we juist vandaag tegen Engeland iedereen nodig hadden. Een groot compliment voor de ploeg.”

Lorenzo in actie

‘Dit team kan zeker verder’

De wedstrijd draaide uit op een slijtageslag waarin het stevige verdedigende werk de boventoon voerde. Engeland kon daardoor weinig kansen creëren, maar hetzelfde gold voor de Nederlandse CP’ers. “We hebben ons echt naar die penaltyserie geknokt”, aldus Lokhoff. “En extra mooi dat we deze wedstrijd – tegen een topland – eruit hebben gesleept.” 

Na de coronapauze werden de activiteiten van het CP-team in februari van dit jaar weer opgestart. Het WK in Salou was het eerste echte podium waarop de huidige internationals zich weer konden laten zien. Voor de jonkies Bruno Hoek, Sem van Helden en Lorenzo Calkhoven helemaal. Zij debuteerden in de eerste WK-wedstrijd in het Oranjeshirt en toonden aan moeiteloos mee te kunnen op het hoogste internationale niveau. Lokhoff: “Zij hebben het natuurlijk prima gedaan, maar ik wil er verder niemand uitlichten. Het is altijd een teamprestatie. En met dit team kunnen we de komende tijd zeker verder.” 

Oekraïne werd in Spanje wereldkampioen door in de finale Iran te verslaan: 1-0. Brazilië kreeg het brons na winst in de kleine finale op de Verenigde Staten (2-0).