Even voorstellen: speelster Lyan Kas

Steeds meer sportieve meiden melden zich aan om ook te voetballen. Elke maand komt er wel een appje, mailtje of Facebook bericht binnen van een geïnteresseerde speelster of ouder. Wie zijn deze meiden en hoe beleven zij hun voetbalpassie?

Deze keer stellen we voor: Lyan Kas uit Almere. In gesprek met staflid Gabriëlla vertelt zij meer over haar CP-voetbal belevenissen.

Gabriëlla: “Lyan, wil je je eerst eens kort voorstellen?”

Lyan: “Ik ben Lyan Kas, 21 jaar en woon in Almere. Ik voetbal sinds dit seizoen bij Ajax Only Friends in Amsterdam, in de selectie en de G1. Ook speel ik sinds 2018 bij het CP-voetbal vrouwen team, waar ik nog veel wedstrijden mee hoop te gaan spelen. Daarnaast volg ik de HBO opleiding Verpleegkunde aan de Hogeschool Windesheim in Almere.”

G: “En, vertel ons meer: een campagne van de KNVB?! Een fotoshoot?!”

L: “De KNVB had Only Friends benaderd voor een fotoshoot met spelers met verschillende beperkingen. Dennis en Myron van Only Friends hebben mij gekozen voor deze fotoshoot. Ze vonden dat ik het echt had verdiend, en ook doordat ik mee doen met CP-voetbal. Super leuk, en hopelijk komen de foto’s straks door heel Nederland. Ik vond het leuk om te doen, zeker omdat ik het belangrijk vind om te laten zien dat voetbal van iedereen is. Ook als je een beperking hebt, dat zou niet uit moeten maken.”

G: “Heel gaaf! En zeker verdiend na jouw harde werken de afgelopen jaren. Ik kan me namelijk nog goed herinneren toen we elkaar in 2018 voor het eerst zagen. Op een vroege zondag ochtend in Rotterdam kwam jij het sportpark opgelopen…alhoewel: lopen was toen niet vanzelfsprekend, toch?”

L: “Klopt, ik had toen net een operatie gehad aan mijn achillespees. Die is gelukkig goed gegaan en daardoor kan ik nu veel beter rennen dan daarvoor. En ik wilde ondanks het gips dat nog om mijn been zat er echt graag bij zijn. Toen waren we nog met maar 5 of 6 speelsters en ik heb zelfs een beetje meegedaan en de bal gekaatst. Zeg dat maar niet tegen mijn revalidatiearts haha.”

G: “Er was voor jou geen twijfel of je er bij wilde zijn. Het vuur stond in je ogen toen ik vertelde dat er meer meiden waren die een team wilde vormen. Wat maakt dat je zo graag deel wil uitmaken van een team met meer speelsters met CP/NAH?”

L: “Inmiddels heb ik echt goede vriendinnen gemaakt in het team. En kunnen we praten over van alles. Zo is er nu een speelster die dezelfde operatie heeft gehad als ik, ja dat is fijn om met elkaar te kunnen delen. Anderen snappen dat vaak niet. Al wil ik vooral meedoen met CP-voetbal omdat ik graag wedstrijden wil spelen tegen andere landen. Mijn droom is om mee te doen aan de Paralympische Spelen en als dat ooit kan met mijn sport, voetbal, dan wil ik daar echt voor gaan. Dit is mijn kans! En dat we nu met het team aan het voorbereiden zijn om mee te doen aan een World Cup, en daar dan met het team naartoe gaan, ja dat is gewoon fantastisch.”

G: “Inmiddels zijn we zo’n 3 jaar later en hebben we veel beleefd met elkaar. Welke activiteiten zijn je het meest bijgebleven? En waarom?”

L: “De oefenwedstrijd tegen mijn club, Only Friends, vond ik echt de leukste oefenwedstrijd! En daarnaast natuurlijk het kamp in 2019, waar we wonnen van het Spaanse team. Ik wil nog wel een revanche tegen de Japanners, want van hen hadden we toen verloren haha.”

G: “En als we eens naar de toekomst kijken, welke voetbaldromen wil je nog waarmaken?”

L: “Ja, ik wil echt graag wedstrijden spelen tegen andere landen. De World Cup winnen! Speelsters van het toernooi worden! En uiteindelijk de Paralympische Spelen. Dat is echt mijn ultieme droom.”

G: “Tot slot, heb je nog een gouden tip voor andere meiden met CP of NAH?”

L: “Laat je niet tegenhouden of vertellen dat je niet kan voetballen. Kijk maar naar ons: met CP of NAH kan je voetballen! En ook op hoog niveau. Je moet denken in mogelijkheden.”