Van 8 t/m 11 augustus vond het eerste Internationale IFCPF Female CP-Football Development Camp & Competition plaats in Sant Cugat bij Barcelona in Spanje. Nederland werd vertegenwoordigd door drie meiden: Charlien Duarte Suarez en Luzdary van Wanum. Gabriella van Driel ging mee als begeleidster. De dames hadden elkaar daarvoor al ontmoet tijdens de CP-voetbal Talentendag die tijdens het afgelopen EK in Zeist plaatsvond. Deze Talentendag stond voor het eerst ook open voor meiden die willen voetballen. Hiermee zijn de eerste stappen gezet voor het vrouwen CP-voetbal in Nederland!

Lees ook het persoonlijke verslag van Gabriëlla van Driel:


Op dinsdagochtend 7 augustus stond ik in alle vroegte met mijn ouders voor de deur van Luzdary te wachten. Ze was heerlijk kalm en goed voorbereid om het CP-voetbal avontuur aan te gaan. Een unieke kans om te voetballen met andere vrouwen die motorische worden beperkt door cerebrale parese of een niet-aangeboren hersenaandoening.

Charlien bleek toch wel flink zenuwachtig te zijn voor haar eerste reis zonder familie. En stiekem was ik zelf ook wel een beetje gespannen: welke belevenissen en uitdagingen zouden ons te wachten staan de komende 6 dagen? Als een echt team stapten we bij Schiphol de douane door…kom maar op!

Het CP-voetbalkamp voor vrouwen was onderdeel van de 2018 CPISRA World Games. Tijdens deze games werd ook de 2018 IFCPF CP Football World Cup U19 gespeeld en vond de allereerste wedstrijd voor vrouwen plaats.

Voetbal is teamsport

De dagen erop vlogen voorbij, gevuld met voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Tijdens de openingsceremonie ontmoeten we onze collega Amy Siemons, TeamNL atlete, die voor de voorbereiding op het EK Atletiek in Berlijn nog even een wedstrijdje mee pakte. Ook gingen we voor het eerst op de foto met de Japanse CP-voetbal Vrouwen delegatie en vertelde we aan lokale vrijwilligers wat ons ertoe heeft gedreven om met z’n drieën in Spanje te belanden.

“But, football is teamsport, you no team?!”

zei de Catalaanse man die trots het bord met The Netherlands omhoog hield. En daar had hij een punt! Er zijn nog vrijwel geen landen in de wereld met een CP-voetbalteam speciaal voor vrouwen, dus bundelen we tijdens deze dagen onze krachten met een groep Catalaanse meiden, twee Japanse vrouwen en onze Nederlandse toppers om op deze manier toch op niveau te kunnen trainen en onderlinge wedstrijden 7 tegen 7 te kunnen spelen.

Allereerste Female CP-Football wedstrijd ooit

En zo gingen we de volgende dagen aan de slag om op het trainingsveld onze skills te verbeteren, in de kleedkamer aan onze tactische kennis te sleutelen en op het strandveldje aan onze conditie te werken. Ook werkte we op de reis met de bus en bij elke trap die we tegenkwamen aan onze teambuilding door gearmd, opgetild of anderzijds ondersteund veilig van A naar B te komen, waarbij de fysiek sterkere speelsters de jonkies aan de hand namen. Een prachtig beeld!

Ook mochten we een officiële Proud Paralympian workshop volgen van het Internationaal Paralympisch Comité die de meiden de kans gaf om te leren over wat er allemaal komt kijken bij een (top)sporters bestaan. De laatste dag keken we naar de CP World Games CP-Football U19 wedstrijd tussen Spanje en Brazilië. De kers op de taart was toch wel de allereerste Female CP-Football wedstrijd ooit gespeeld die met mooi positiespel en veel werklust eindigde in een 0-0 gelijkspel! Welverdiende medailles, interviews en veel foto’s later waren de lachende en ontroerde gezichten niet meer weg te toveren.

IFCPF Female CP-Football Development Group

Ook kwam ik meerdere malen met de andere IFCPF Female CP-Football Development Group leden bijeen om de strategie voor de toekomst te bespreken. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat CP-voetbal voor vrouwen internationaal op de kaart wordt gezet? Hoe kunnen we er in onze eigen landen voor zorgen dat er activiteiten voor vrouwen worden georganiseerd? En bovenal: hoe kunnen we zorgen dat voetbal een inclusievere sport wordt, ook voor vrouwen met CP of NAH?

Sport verbindt

Het eerste Internationale IFCPF Female CP-Football Development Camp & Competition te Sant Cugat, Barcelona, Spanje 2018 was er één om nooit te vergeten. Waar we dit avontuur begonnen met z’n drieën in alle vroegte in Rotterdam namen we op de laatste dag met dikke tranen afscheid van de speelsters, begeleiding, officials en vrijwilligers die ons hebben geholpen met volle teugen te genieten van dit avontuur. We zijn erg dankbaar voor alle steun van de mensen om ons heen en zullen de ontstane vriendschappen en ideeën zeker koesteren.

Speel ook mee!

Ben jij een vrouw met een passie voor sport en voetbal? Heb je cerebrale parese of een niet-aangeboren hersenaandoening? Houd je van een uitdaging en zou je mee willen genieten van dit avontuur? Zoek dan snel contact op en sluit je aan bij deze geweldige internationale Female CP-Football beweging!

Liefs,
Gabriëlla van Driel

PS: aanmelden kan via deze link

Ben jij een vrouw met een passie voor sport en voetbal? Heb je cerebrale parese of een niet-aangeboren hersenaandoening? Houd je van een uitdaging en zou je mee willen genieten van dit avontuur? Zoek dan snel contact op en sluit je aan bij deze geweldige internationale Female CP-Football beweging!

Via onderstaande button kun je jouw gegevens achterlaten. Je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen en Girls Only-events. Bij voldoende interesse en talent speel jij in de toekomst misschien wel in het allereerste cp-voetbal vrouwenteam van Nederland!

Reactie van deelneemster Charlien: 

Ik vond het leuk om de andere dames te ontmoeten; ondanks dat ik ze niet altijd goed kon verstaan heb ik het toch erg gezellig gehad. We konden goed en gezellig met elkaar voetballen. Ik hoop er de volgende keer weer bij te zijn!

Reactie van deelneemster Ludzary: 
Ik ben erg blij dat er nu ook een vrouwen/meiden cp team bestaat. Andere landen zoals Spanje en Japan zijn daar ook mee begonnen en we willen kijken of we het kunnen uitbreiden. Vorige week kwamen wij bij elkaar bij Sant Cugat in Barcelona. Je zag aan alle meiden en vrouwen dat ze er plezier in hadden. Iedereen deed hun best en dat is belangrijk. Ook de staf van het Female football was enthousiast.
We hebben ook veel gecommuniceerd in wat we konden waardoor er een gezellige sfeer is ontstaan met elkaar. Er is al besproken dat er voor volgend jaar nog z0’n internationaal CP-voetbal trainingskamp komt. Ik heb er in ieder geval zin in!