De kop is eraf: 2-0 winst op Venezuela! Nu op naar Japan. Terugkijkend op de wedstrijd tegen Venezuela, begon Nederland begon en werd gelijk dreigend. Dat resulteerde in een goal van Jeroen Schuitert uit een penalty in de 5e minuut. Daarna werd met een lager tempo gespeeld en was er veel balverlies. Het overwicht in de wedstrijd werd hierdoor verloren. Rik Rodenburg maakte nog wel de 2-0 in de 58ste minuut en daarmee was de wedstrijd beslist.

Na deze overwinning staat Nederland tweede in de poule achter Engeland dat Japan een hele grote voetballes gaf. De Engelsen wonnen met 11-0 overweldigend van hun Japanse tegenstander. In de tweede speelronde is Japan de tegenstander van Nederland. Het land is 14e van de wereld en werd vorig jaar 8e op het kwalificatietoernooi in Vejen. Hierdoor kwalificeerden ze zich als laatste team voor San Luis.

Het land doet al vele jaren mee aan toernooien en ontwikkelen hun jeugdteams, desondanks kunnen ze de stap naar de top 10 van de wereld nog niet halen. Japan is een verdedigend en gedisciplineerd team dat vaak de lange bal hanteert. Er staat een diepe spits (Taniguchi, Taisei) die af en toe goed druk zet. Hierdoor krijgen ze mogelijkheden in het elfmetergebied van de tegenstander.

En andere opvallende speler bij Japan is de keeper Kagayama Naoyoshi. Hij is een goede keeper met een goede reflex en hield er in de wedstrijd tegen Engeland veel ballen uit. Elke doeltrap wordt geschoten door Toda Tetsuya richting de spits om daar de bal weer te veroveren. In een 1-3-2-1 tactiek kun je goed verdedigend staan waardoor de tegenstander ook veel van afstand gaat schieten.

Nederland moet proberen het baltempo hoog te houden. Door veel beweging zonder bal te hebben kan de verdediging van Japan moe worden gespeeld. Als Nederland dit lukt, is een tweede overwinning en een plaats bij de laatste 8 op de World Championships binnen handbereik!

Door Stefan Boersma – Keeper CP-voetbal

LIVESTREAM

Livestreams zijn te vinden op het YouTube kanaal van de organisator.