De poulefase is voorbij, tijd voor de 2e ronde. Dat betekent voor Nederland een kwartfinale tegen de nummer 1 van de wereld en Paralympisch kampioen Oekraïne. Na twee overwinningen op Venezuela en Japan, volgde in 3e poulewedstrijd een kansloze nederlaag tegen Engeland. Er werd met 5-0 verloren van het Engelse team. Nederland was niet bij machte om voldoende weerstand te bieden tegen de nummer 8 van de wereld. De volwassen ploeg uit Engeland speelde erg goed en wachtte de kansen af om toe te slaan.

Door deze nederlaag werd Nederland 2e in Poule C en speelt nu in de kwartfinale tegen de nummer 1 van Poule D, Oekraïne. Tegen Oekraïne heeft Nederland veel gespeeld in het verleden, vaak werd er verloren en heel af en toe kon er gelijk worden gespeeld. Afgelopen zomer speelde Nederland nog twee oefeninterlands in Zeist op de KNVB Campus ter voorbereiding op de World Championships. Hier werd ook tweemaal verloren. Dit waren echter ook de eerste twee wedstrijden onder de nieuwe coach. Nu is het team beter ingespeeld op elkaar en hoopt het op een beter resultaat in dit toernooi.

Oekraïne speelt op dit toernooi niet anders dan anders: hun spelletje waar ze er bijna een kunst van hebben gemaakt. Met een aantal spelers die een individuele actie hebben, maar van afstand schieten kunnen ze bijna allemaal. Met Romanchuk als topscoorder met 4 doelpunten is hij een speler om voor op te letten. 7 spelers van Oekraïne hebben dit toernooi al gescoord, dat zegt iets over de multifunctionele spelers die het team heeft. Met achterin Symashko op doel en Trushev als laatste man hebben ze twee erg ervaren mannen staan die geen foutjes maken.

Een klein smetje voor Oekraïne is dat aanvoerder Antoniuk een klasse 8 is gekeurd en dat ze nu niet de tandem Dutko / Antoniuk kunnen opstellen. Morgen wordt het een strijd om een plek in de halve finale. Het Nederlandse team moet erg geconcentreerd spelen en goed blijven communiceren. De keren dat ze er uitkomen zullen ze met lef en overtuiging met de mogelijkheden om moeten gaan. 

+ punten van Oekraïne:

  • Veel positiewisselingen
  • Zoeken veel de achterlijn op (zonder bal)
  • Schieten veel van afstand

–  punten van Oekraïne:

  • Ruimte achter de defensie
  • Houden niet van fysieke duels

Je krijgt altijd wel kansjes tegen deze ploeg. Dus speel met lef en overtuiging en dan is er zeker iets mogelijk!

Door Stefan Boersma – Keeper CP-voetbal

LIVESTREAM

Livestreams zijn te vinden op het YouTube kanaal van de organisator.