Spelregels

CP-voetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Enkele belangrijke spelregels die anders zijn dan bij het reguliere voetbal:

  • een CP-voetbalteam bestaat uit zes veldspelers en één doelman;
  • de buitenspelregel is bij CP-voetbal niet van toepassing;
  • de wedstrijd bestaat uit twee helften van ieder dertig minuten;
  • naast de ingooi mogen de spelers de bal ook inrollen;
  • de afmetingen van het speelveld zijn 70-75 meter bij 50-55 meter;
  • het doel is 5 meter breed en twee meter hoog.

Spelregels in relatie met de CP klasse

Behalve tactische en technische regels moet de coach ook rekening houden met het aantal spelers met een bepaalde handicapklasse in het veld. Zo proberen we teams gelijkwaardig te krijgen. In 2018 is de classificatie en daarmee de spelregels veranderd.

Meer informatie vind je op de (Engelstalige) website van de IFCPF.

Classificatie internationale competities

Op elk internationaal toernooi is er een onafhankelijk classificatiepanel aanwezig. Dit panel bestaat uit drie personen, een dokter, fysiotherapeut en een voetbaltrainer. Zij zijn speciaal opgeleid om de handicapkeuring te doen en beoordelen of een speler in aanmerking komt voor CP-voetbal en in welke categorie hij valt. Ook spelers met N.A.H. (Niet Aangeboren Hersenletsel) kunnen in aanmerking komen voor het CP-team. Nieuwe spelers ondergaan een keuring, voorafgaand aan een toernooi. Elke speler wordt minimaal twee keer gekeurd, spelers met een verworven hersenbeschadiging ondergaan ten minste driemaal een keuring.