Wat is CP-voetbal

CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). In aanmerking komen ook voetballers die op latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebben gehad. Spelers die in coma hebben gelegen en hier een licht motorisch probleem aan hebben overgehouden behoren eveneens tot de doelgroep.

Aangepast voetbal

Er wordt zeven tegen zeven gespeeld op een kleiner voetbalveld (75m x 55m), het doel is ook kleiner (5m x 2m). Er wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA, waarbij enkele spelregels (géén buitenspel en inrollen) zijn aangepast. Lees meer over de spelregels.

De spelers van het Nederlands CP-voetbalteam spelen allen voetbal bij een reguliere club. Daarnaast trainen ze mee met het oranje team. Het KNVB geeft als uitgangspunt ‘Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet’. CP-voetbal is een van de aangepaste voetbalsporten die je kunt beoefenen met een handicap. Leer meer in dit filmpje.

Internationale competities

CP-voetbal is een sport die alleen internationaal (Europees- en Wereldkampioenschap) beoefend kan worden. Op de Paralympische Spelen van 2016 in Brazilië werd nog CP-voetbal gespeeld. Helaas staat de sport niet meer op het programma van Tokyo2020. De internationale federatie doet haar best om CP-voetbal weer op de agenda van het International Paralympic Committee te krijgen.

CP-voetbal is sinds 2015 ondergebracht bij het IFCPF (IFCPF staat voor International Federation for CP Football). Daarvoor was het 37 jaar onderdeel van de CPISRA (Cerebral Palsy International Sport and Recreation Association). CP-voetbal wordt ondermeer ondersteund door de UEFA, International Paralympic Committee, organisaties voor gehandicapten en voetbalbonden over de hele wereld.

CP-voetbal door de jaren heen

CP-voetbal niet bij Tokyo 2020


Begin 2015 nam het International Paralympisch Committee de beslissing om het CP-voetbal van het Paralympisch programma te schrappen. De sport voldeed niet aan de minimale vereisten die door het committee worden gesteld. In 2020 speelt de sport daarom voor het eerst sinds 1984 niet meer mee op dit podium.

Na afloop van de Paralympische Spelen in Rio 2016, heeft dit besluit nogal wat consequenties gehad voor het Nederlandse CP-voetbal team. De steun voor de sporters is vanuit het NOC*NSF grotendeels komen te vervallen. De KNVB heeft de sport nog wel onder haar hoede, maar de faciliteiten en trainingen konden niet op het oude peil worden gehouden.

2017 WK San Louis

Aan het begin van 2017 is Max Raeven als nieuwe bondscoach aangetrokken. Samen met een totaal nieuwe staf en een groot aantal nieuwe spelers bereidde hij het team voor op de World Championships CP Football in San Louis – Argentinië. Nederland speelde in Group C met Engeland, Venezuela en Japan. Nederland werd 8ste in dit toernooi.

2018 EK Zeist

In juli en augustus 2018 werd de IFCPF European Championships gehouden in Zeist. Een thuiswedstrijd dus voor het Nederlandse team! Oranje kwam terecht in de poule tegen Duitsland, Ierland, Noord-Ierland en Denemarken. In de halve finales moest Nederland het helaas afleggen tegen het sterkere Rusland. Daardoor speelden zij in het duel om de bronzen medaille nogmaals tegen Ierland. Hier werd met 2-1 verloren waardoor Nederland op plek 4 eindigde.

Wereldkampioenschappen in eigen land


2010 – Vote for Independence

In oktober 2010, tijdens de algemene vergadering van CPISRA werd een motie aangenomen om van CP-voetbal een onafhankelijke sport te maken. Pas in januari 2015 werd de internationale organisatie van het CP Football overgedragen aan de International Federation of Cerebral Palsy Football. Dit werd officieel gelanceerd tijdens de IFCPF CP Football World Championships U19 dat werd gehouden tijdens de CPISRA World Games in Nottingham – Engeland. 7 teams uit 3 IPC regio’s deden mee.

2011 – WK in eigen land

Tijdens het WK 2011 in eigen land werd een vijfde plaats behaald. Dit leverde directe kwalificatie op voor de Paralympische Spelen 2012 in Londen. Het WK in Assen, Emmen en Hoogeveen was een groot succes. Met medewerking van de provincie Drenthe, het verblijf op het Hof van Saksen, de drie gemeenten en de voetbalclubs was het toernooi de grootste in de geschiedenis van het CP-voetbal.

2012 – Paralympische Spelen London

In de openingswedstrijd werd voor het eerst sinds jaren door het Nederlandse team een goed resultaat gehaald tegen Brazilië. Een gelijkspel, onder toeziend oog van minister Schippers en 8.000 toeschouwers. Tijdens de Spelen van London 2012 behaalde het team hiermee een vijfde plaats.

2016 – Paralympische Spelen Rio de Janeiro

Tijdens de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro pakte het Oranje team net geen medaille. Ze moesten zich tevreden stellen met een vierde plek. In de kleine finale werd met 3-1 van gastland Brazilië verloren, dat daarmee het brons veroverde. Oekraïne versloeg in de finale Iran.

Rusland en Oekraïne nemen het stokje over


Na de gouden jaren van Nederland namen Rusland en Oekraïne het stokje over. Samen met Brazilië en Iran domineerden zij afwisselend de top drie posities tijdens de Paralympische Spelen. Tot op heden is het Nederland nog niet weer gelukt om een medaille op de Spelen te halen.

2000 – Teleurstellend 8e in Sydney

In 2000 kwalificeerde Nederland zich wederom voor de Paralympics die in dat jaar gehouden werden in Sydney – Australië. Het was voor het eerst na 3 edities dat Nederland niet succesvol was in het CP-voetbal op de Paralympische Spelen. Het team behaalde slechts een een teleurstellende achtste plaats.

2004 – Jonge ploeg kwalificeert zich verrassend

Voor de Paralympische Spelen in Athene 2004 had Nederland zich alsnog verrassend geplaatst door een overwinning op Portugal tijdens het EK 2002 in Kiev. Met de destijds jonge ploeg werd een zeer acceptabele zesde plaats bereikt.

2008 – Jacht op goud in Beijing

Tijdens het WK in Rio de Janeiro in 2007 werd de plaatsing voor de Paralympische Spelen in 2008 zekergesteld. In Beijing 2008 wordt de jacht geopend naar een vierde gouden medaille. Echter na het verlies met 1-0 in de eerste poulewedstrijd tegen Brazilië een vijfde plaats het hoogst haalbare. Nederland won deze plek na een 4-2 overwinning op Ierland.

Nederland domineert CP-voetbal


1988 – 1996 Nederland Paralympisch kampioen

Seoul was de plaats waar de succesreeks voor Nederland begon. In de hoofdstad van Zuid-Korea speelde het Nederlands zevental in 1988 een uitstekend toernooi. De bekroning kwam in de finale tegen onze zuiderburen. Nederland was vervolgens de leidende natie op de Paralympische Spelen van Seoul 1988, Barcelona 1992 en Atlanta 1996.

In Barcelona kon Portugal niet voorkomen dat het team de Paralympische titel prolongeerde. In 1996 was Atlanta het strijdtoneel voor de CP-voetballers. In de Amerikaanse stad toonde Nederland aan dat men sinds tien jaar tot de absolute top van het CP-voetbal behoorde. Voor de derde keer in de reeks greep Nederland op de Paralympische Spelen de macht door in de finale Rusland met 3-1 te verslaan.

Eerste internationale CP-voetbal competitie


1978 – eerste internationale competitie

De eerste internationale CP Football competitie werd gehouden tijdens de derde editie van de Cerebral Palsy International Games in Edinburgh, Schotland. Tijdens dit event is ook de CPISRA (Cerebral Palsy International Sports and Recreation Association) opgericht.

1982 – eerste wereldkampioenschappen

In 1982, tijdens de CPISRA World Games in Denemarken, werden de eerste wereldkampioenschappen georganiseerd. De eerste regionale kampioenschappen werden gehouden in Glasgow, Schotland in 1985.

1984 – introductie CP-voetbal op Paralympische Spelen

In 1984 werd CP-voetbal voor het eerst geïntroduceerd op de Paralympisch Spelen in New York. België was de eerste Paralympisch kampioen.